تفاوت و شباهت سفالگری در زمان های گذشته و حال
سُفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال میگویند. از مشهورترین سفالینهها میتوان به کوزه و پیاله سفالین اشاره کرد. پیش از رواج شیشه سفالینهها رایجترین مظروفات بشر بودند. مرغوبترین خاک در صنعت سفالگری خاک رس میباشد که به دلیل وجود مقادیر بالای آهن در آن، به رنگ سرخ است. سفالگری از نخستین صنایع بشر میباشد. خاستگاه آن را گر چه به درستی آشکار نیست ولی از روی یافتههای کهن سرزمین باستانی سومر میدانند و البته به تازگی کشف تمدن جیرفت تردیدهایی در مورد این نظریه ایجاد کرده است/تمدن معروف به کنار صندل که طبق آخرین کاوشها قدمت ان به شش هزار سال پیش میدانندولوحی که در جیرفت کشف شد برای مطالعه به آمریکا وفرانسه فرستاده شد که توسط استادان شیکاگو و پاریس رمزگشایی شد که نتایج نشان داد این منطقه ۳۰۰ سال از خط نوشتاری تمدن شوش قدیمی تر است. ظرفهای سفالی، شاید یکی از قدیمیترین ساختههای آدمی است.
انسانهای اولیه از آن زمان که به فکر ذخیرهٔ آب و غذا افتادند و به خاصیت چسبندگی و شکل گیری گل رس پی بردند ظرفهای سفالی را به شکلهای گوناگون ساختند.
با گذشت زمان و گسترش زندگی، سفالگری هم تکامل یافت. انسانهای آفریننده با دستهایشان بر ظرفهای گلی نقش و نگارهایی کشیدند و آنها را با رنگهای گوناگون آراستند. هم اینک در نقاطی از ایران از جمله در: مند گناباد، لالجین همدان، میبد یزد، شهرضای اصفهان، زنوز آذربایجان، کلپورگان سیستان و بلوچستان، جویبار مازندران و سیاهکل گیلان ظروف سفالین تهیه میشود
تولید وسایل و محصولات سفال و سرامیک در هر یک از نقاط نامبرده با اختلافی اندک در نوع مواد اولیه، رنگ و طرح تهیه میشود و به همین دلیل محصولات هر ناحیه به خوبی قابل تشخیص از فرآوردههای سایر نقاط است.
تفاوت نقوش سفال قشر اول و دوم با قشر چهارم
در قشر اول و دوم این طبقه هنوز ظروف سفالین با دست و بدون کمک چرخ کوزه گری ساخته می شود. از قشر چهارم به بعد چرخ کوزه گری مورد استفاده قرار می گیرد، و اثر چرخ روی ظرف نمایان است .
«در قشر اول و دوم این طبقه هنوز ظروف سفالین با دست و بدون کمک چرخ کوزه گری ساخته می شود. از قشر چهارم به بعد چرخ کوزه گری مورد استفاده قرار می گیرد، و اثر چرخ روی ظرف نمایان است . علاوه بر اشیاء قدیمی شکلهای جدید دیگری مانند آبخوری و ماست خوری و جام پایه دار کوچک وکوزه های شکم دار یا استوانه ای و ظروف شبیه به شکل حیوان پیدا می شود ( قشر 7 ب ) . در این قشرها فقط قسمت بالای ظرف از طرف خارج مزین به نقوش می گردد . روی بعضی ظرف ها چندین شکل با هم جمع شده است مانند ردیف پرندگان و درختی شیبه به مارپیچ که شاخه هایش بالای هم قرار گرفته و مارهایی که روی بدن خود ایستاده اند و مثلث های گوشه دار ، در میان این نقش ها شکل حیوان زیاد دیده می شود . مانند افعی و پرندگان و سگ و شیر و حیوانات شاخ دار و ببر و شتر . انسان هم در میان این نقوش دیده می شود.» (وادنبرگ ، 1379 ، ص 130) .
«در ابتدا از ساختمانهایی که این مردم تازه وارد در این محل برپا کرده اند اثری نیست ولی به هر حال ، دیگر مردگان را زیر خانه ها دفن نکرده اند بلکه برای آنها گورستانی در فاصله 150 متر از تپه اختصاص داده اند. در این گورستان که طبقه پنجم سیلک ، یا گورستان ( الف ) نامیده می شود ، مردگان را در گودال هایی که روی زمین کنده اند دفن کرده اند و آنها را به پهلو خوابانیده و کمی زانوهایشان را خم کرده اند و در اطراف سر آنها اشیاء متعدد به نقوش هندسی تمایل بیشتر نشان داده شده بود ولی اکنون نقش حیوان و انسان بیشتر مورد توجه است. سابقاً سعی می شد موضوع های نقاشی شده کمی شبیه به خود آنها در طبیعت باشد ولی اکنون علاقه زیاد به مصنوعی کردن و از شکل طبیعی خارج کردن آنها نشان داده می شود. مثلاً شاخ حیوان را بلند می کنند و تناسب آن را با بدن حیوان رعایت نمی کنند. حیوان را فقط با چند خط نشان میدهند و شاخ آن را خارج ازاندازه بزرگ نشان می دهند و از شکل شاخ برای تزئین ظروف حداکثر استفاده را می نمایند. به علاوه سعی می کنند موضوع های نقاشی شده را در چهارچوبی قرار دهند.
میان طبقه چهارم و طبقه سوم قشر ضخیم خاکستری رنگی مشاهده می گردد و تمدنی که در قشر چهارم کشف گردید و با تمدن طبقات پیشین بسیار متفاوت است .
در این طبقه لوحه های نیمه پیکتوگرافیک1 که در شوش خط پروتوایلامی 2 نامیده می شود پیدا کرده اند . وجود این سفال و این مهرها و این الواح پروتوایلامی ، نشان می دهد که طبقه چهارم سیلک بدون شک تحت تأثیر ایران جنوب غربی قرار گرفته است ( مقصود ناحیه شوش است ) .
پس از طبقه چهارم سیلک ، چنین به نظر می رسد که این محل در تمام مدت هزاره سوم و قسمت مهمی از هزاره دوم پیش از میلاد متروک مانده . در آخر این دوره فترت مردم جدیدی روی این تپه اقامت اختیار کردند.
قرار داده اند ولی در اطراف پاکمترشیئی قرا گرفتته است سفال این دوره بیشتر با چرخ کوزۀ گری ساخته شده و معمولا ً خاکستری یا مایل و گاهی قرمزاست . دراین سفال غالبا ً نقوشی بصورت معرق سفید رنگ ، یا نقوشی هندسی ساده که با کاردک بوجود آمده ، وبا نقوش برجسته ، دیده میشود . سفال هفت رنگ کمتر دیده میشود . ئرمیان این اشیاء روغن داغ کن های بزرگ و جامهای دسته دار با تزییناتی بشکل سرحیوان ، بصورت برجسته ، و جامهای پایه دار و ظروف سه پایه ، آبجوشکن ها و آبخوری ها و کوزه ها نیز وجود دارد . اشیاء فلزی هم دراین طبقه بدست آمده ، از قبیل بنز ، وگاهی آهن و خصوصا ً سلاح هایی مانند نیزه های دسته دار و پیکان و زوبین و دشنه و داس و گاهی جواهرات مانند سنجاق قفلی و گوشواره و دستبند و انگشتری و سینه ریز و چند گوشوارۀ طلا و دو عددد مهر استوانه ای . این گورستان شباهت زیاد به طبقۀ (IB) کیان دارد و از اواخر دوران برنز است .
در فاصله 250 متر از تپه جنوبی گورستانی است که آن را جزء طبقه ششم سیلک ، یا گورستان (b) بشمار آورده اند. در این گورستان طریقه به خاک سپردن مردگان با سایر نقاط متفاوت است . مثلاً در گورستان (a) در اطراف قبرها سنگ قرار نمی دادند ولی در گورستان (B) پس از اینکه مردگان را بخاک سپردند در اطراف قبر و روی آن تخته سنگ های بزرگ قرار می دادند یا خرپشته می ساختند و مرده را به صورت چمباتمه و از پهلو به طرف جنوبی و شمالی یا شرقی و غربی می خوابانیده اند.
در گورستاه (B) پهلوی مردگان اشیاء متعدد قرار می داده اند مانند جواهرات و سلاح ها و ابزار و آلات . سفال این قبرها ، گاهی بدون نقش ، به رنگ خاکستری زیبا، مایل به سیاه و یا قرمز صاف و گاهی بدون رنگ ، و گاهی هم مزین به نقوش بوده و در این صورت نقوش روی زمینه شیر و قهوه ای رنگ با نقش قرمز مانند رنگ شراب بوده است ( موضوع های مربوط به آفتاب یا اسب ها یا جنگجویان ) شکل این ظروف بسیار متنوع است ولی تمام آنها نوک دار است.» (وادنبرگ ، 1379 ، ص 131 ، 132 ، 133)
جهت دانلود مقاله اصلی اینجا کلیک نمائید
سفالگری - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد/.../سفالگر...سُفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال میگویند. .... از آغاز نیمه سده گذشته باستان شناسان تعداد زیادی ظروف سفالی و اشیاء دیگر در ... شرق تا آنائو که امروز در ترکستان روسیهاست جزو طبقه سفالهای شوش نامیده میشود.همه چیز درباره سفالگری - کلوب دانشجویان
› ... › مقالات و تحقیقات اماده مید است این تحقیق گامی هماهنگ و هم طریق در احیای نقوش اصیل سفالینه ها باشد. ... بخصوص گروهی از سفالینه های بی لعاب قرون اولیه اسلام شباهتی چشمگیر به ظروف سفالین قبل ... و ظروفی که تا به امروز زینت بخش موزه های ایران و جهان می باشند. ..... گذشته از شیوه ی کوفی ساده ،شکسته و تزئینی از دیگر شیوه های نگارش است که در تحریر ...مقاله سفال آبی و سفید چین و ایران در دورهای مینگ و صفویbankmaghale.ir/مقاله-سفال-آبی-و-سفید-چین-و-ایران-...
بررسی و مقایسه تفاوت ها و شباهت های تأثیر پذیری هنر سفالگری این دوره از کشور ... انسانی حضور مستقر خود را از طریق اولین نشانه های هنر بشری تا به امروز نشان داده است . ... دو کشور چین و ایران در گذشته به عنوان دو قطب تولیدی و صادرات سفال آبی و ...[PDF]اصل مقاله (1124 K) - پژوهش های باستان شناسی ایران (علمی ...
nbsh5945...by مهرآفرین - 2013
صنعت سفالگری، مکران جنوبی، سفال، دوره اشکانی، ارتباطات فرهنگی، مقایسه ... )یکــی از چهــار ایالــت آن کشــور( از آن یــاد می شــود، در روزگاران گذشــته به عنــوان ..... لونـدو(، شـباهت زیـادی میـان دو منطقـه بلوچسـتان پاکسـتان و مکـران جنوبی )بلوچسـتان ..... تجـاری در شـهرهایی ماننـد تیـس و چابهـار امـروزی و بـا هـدف اعمـال مدیریـت سـازمان.
آشنایی با تاریخ سفالگری ایران
لازم است یادآوری شود که در گذشته شناخت و مقایسه سفالینه اسلامی بر مبنای ... در این زمان هم هنر سفالگری از ویژگی های خاصی برخوردار گردید و سفالگران عهد سامانیان با سبک ..... اولین پخت ساخت بدنه است که سفالگران امروزی به آن بیسکوییت می نامند .
سفالگری در ایران باستان » ایران سرزمین گنجهای گمشده
از آغاز نیمه سده گـذشته باستان شناسان تعـداد زیادی ظروف سفالی و اشیاء دیگـر در منطقه ... تا آنائـو که امروز در تـرکستان روسیه است، جزو طبقه سفالهای شوش نامیده می شود. ... تفاوت و دیدگاه ما این است که به دور از خرافات ، دروغ ، حرفهای مزخرف و با تکیه ...
[PDF]دریافت
by اکبری - 2014
Oct 3, 2015 - ﺑﻪ ﺍﻳﻨﮑﻪ ﮐﺮﻣﺎﻥ ﻭ ﻣﺸﻬﺪ ﺩﺭ ﭘﻴﺸﻴﻨﺔ ﺳﻔﺎﻟﮕﺮﻱ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﻭ ﺍﻭﺝ ﺩﺭﺧﺸﺶ ﺩﻭﺭﻩ ﻫﺎﻱ ﮔﺬﺷﺘﻪ (ﺳﻠﺠﻮﻗﻲ ﻭ ﺍﻳﻠﺨﺎﻧﻲ). ﻧﺎﻡ ﻫﺎﻱ ﺑﺰﺭﮔﻲ ﻧﺒﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ... ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻫﺎﻱ ﺩﻭﺭ ﻭ ﭘﻴﺶ ﺍﺯ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺗﺎ ﺍﻣﺮﻭﺯ ﺣﻴﺎﺗﻲ ﺷﮑﻮﻫﻤﻨﺪ ... ﺳﻔﺎﻟﮕﺮﻱ ﻭ. ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﮐﺘﺐ ﻭ ﻧﻮﺷﺘﻪ ﻫﺎﻱ ﺁﻧﺎﻥ، ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ، ﺗﻄﺒﻴﻖ ﻭ ﺗﺤﻠﻴﻞ .... ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪﻩ ﺍﻧﺪ ﻭ ﻋﻠﺖ ﺷﺒﺎﻫﺖ. ﻣﺤﺮﺯ ﻧﻘﺶ ...
تکنیک های سفالگری در دوره سلامی و حاضر
در گذشته باستان شناسان محوطه ها و مناطق ویژه ای را در ارتباط با ساخت ظروف ... م ) در مقایسه با دوره هخامنشی برای صنعت سرامیک ایران ، دوران افول و سستی بوده است . .... امروز مراکز کوچک تولید فرآورده های سرامیک در ایران در نقاط مختلف این سرزمین پراکنده اند ... اولیه اسلامی شباهت چشمگیری به ظروف سفالین قبل از اسلام و مخصوصا اواخر دوره ...
مدلی قوم باستان شناختی برای توضیح پراکنش سفال نوع ...
پومپلی تا امروز ده ها تفسیردرباره پیوندهای فرهنگی و ارتباط میان استقرارهای دارای آثار این ... به نقل از دمرگان پومپلی این سفال ها را با نمونه های شوش قابل مقایسه می داند اما دمرگان با این ... در اینجا شباهت از این نظر ذکر می شود که بر اساس آن همزمانی پیشنهاد گردد. ... شناسایی سفال نوع چشمه علی در اوایل قرن گذشته به دشت تهران محدود نشد.
معماری اسلامی در ایران و جهان - تفاوت
معماری گذشته و حال در ...معماری اسلامی در ایران و جهان - تفاوت معماری گذشته و حال
در ایران. ... در پاسخ به این پرسش مهم باید گفت بیشتر پیشرفتهای امروزی بر پایه تجربیات
گذشتگان پی ...
سفالگری و مراحل ساخت آنJul
31, 2013 - بنابراین سفالگری نیز به
هنر یا صنعت ساخت ظروف و اشیا گلی پخته اطلاق ... سنتی طی هزاران سال اصول فنی ارزشمند
خود را تا به امروز حفظ کرده است. ... بنابرآنچه گذشت، باید سفال را به عنوان تجلی
فعالیت ذهن و خلاقیت و ابداع هنری انسانهای گذشته ارج نهاد. .... ایول ناشناس راست
میگی توهم منم مثل تو تحقیق داشتم. 00.
هنر سفال و سفالگری ایران - انجمن تخصصی دانلود رایگان - اف دی الاین بار نیز همانند گذشته بسیاری از شهر های ایران به ویرانی کشانده شد . ..... گران بها شباهت داشت، این لعاب فلز گونه در تهیه ظروف فلزی مورد استفاده قرار گرفت. .... در این نوشتار با انواع رنگ های امروزی که برای نقاشی سفال استفاده می شود آشنا خواهید شد. ..... ذرات آن نسبتاً درشت و در مقایسه با گل های نوع دوم چسبندگی آن بسیار کم است.مقاله در مورد سفالگری - دانلود مقاله
چکیده:در قرون اولیه اسلام شیوه ی سفالگری کم و بیش همانند دوره ی قبل از اسلام ادامه پیدا کرد بخصوص گروهی از سفالینه های بی لعاب قرون اولیه اسلام شباهتی چشمگیر به. ... و ظروفی که تا به امروز زینت بخش موزه های ایران و جهان می باشند. ... علت جنبه های گوناگون اقتصادی، فرهنگی و تا حدودی مذهبی از گذشته بسیار دور مورد توجه قرار گرفته ...
تحقیق مقایسه سفال اشکانی و ساسانی -4428 - پایان نامه ...
tr.firearticle.ir/.../تحقیق-مقایسه-سفال-اشکانی-و-ساس...
Feb 8, 2016 - تحقیق مقایسه سفال اشکانی و ساسانی -4428 ... فن سفال سازی درایران، از ابتدای تمدن تا به امروز ادامه یافته و در طی این مدت ... های بی لعاب قرون اولیه اسلام شباهتی چشمگیر به ظروف سفالین قبل از اسلام و ... فن وهنر سفالگری ایران به علت جنبه های گوناگون اقتصادی، فرهنگی و تا حدودی مذهبی از گذشته بسیار دور مورد ...
انسان های اولیه - انسان های اولیه
مقاله زیر مختصری از تحقیقات من و خواندن کتب مختلفی از استاد بزرگ بشریت " چارز داروین " است. ... منشاء انسان کجاست و چرا اسکلت های کشف شده از زمانهای دور با ما اینقدر تفاوت ... هیچگونه شباهتی به انسان امروزی ندارند ، حتی آرواره ها و دندانها به صورت نیش بوده و .... برخی از این ها ممکن است در دوملیارد سال گذشته تغییری نکرده باشند.
[PDF]اصل مقاله (1267 K) - نشریه هنرهای زیبا- هنرهای تجسمیby ذاکرین - 2011
سفال به عنوان نخستین کتاب مصور بشر، از دیرباز بستری بوده برای نمایش احساس و بیان اندیشه های انسان. ... پرداخته و تداوم این نقش را تا به امروز نشان می دهد، سپس در قالب جداولی بر اساس موقعیت زمانی، ... گذشته دارد. ... هدف از آن بیان تاثیرپذیری و شباهت های تصویری سفالینه های ... تحلیلی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است.
باستان شناس��ان برای بازس��ازی رفتارهای گذشته اعم. از رفتارهای ... و اگر نه، پس. چ��را طراحان فرش امروز به دنبال آفرینش گری، تنوع، .... ساده تر، به دلیل وجود شباهت های رفتاری میان جوامع ..... س��ایر نقوش بر روی سفال های شهر سوخته نیز قابل .... جدول شماره 2: مقایسه تطبیقی نقوش گیاهی سفالینه ها و بافته های منطقه سیستان.
گروه علوم اجتماعی شهرستان سراوان - فعالیت های جامعه شناسی 1 ...
4- چگونگی انتشار و پیامد های یک بیماری همه گیر را در گذشته مطالعه کنید و نشان دهید ... 7- شما برای مقایسه علوم طبیعی و علوم انسانی کدام معیار را بهتر می دانید ؟ .... 4- با پر کردن جدول زیر شباهت ها و تفاوت های جامعه شناسی پوزیتیویستی ، تفهمی و .... ( مانند نقاشی ، سفالگری ) اما امروز تمامی آنها نیاز بهتحصیلات و دورههای آموزشی دارند .
دانشگاه مازندران دو فصلنامه مطالعات هنر بومی 2476-3756 1 1 ...... استفاده در معماری امروز 11 23 fa محمد هادیان پور دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تربیت مدرس ... شناخت صنعت سفالگری به عنوان مبحث کلیدی در باستان شناسی به معنای ... ی کلی (جین جان)، تل نورآباد و تل اسپید با دهانه غلامان، مقایسه ی تطبیقی می گردد. .... به منظور شناخت ویژگی ها و شباهت ها و وجوه تمایز هنر ساسانی پرداخته شده است.
تاریخچه صنعت دستی سفالگری - راسخون
rasekhoon.net › ... › تاریخچه صنعت دستی سفالگری
Feb 21, 2009 - آخرین مقالات ... قبرس به بعضی ظروف و نقوش مکشوف از تپه حصار دامغان شباهت زیاد دارند. .... و امروز نمونه های بسیار خوبی از هنر سفال سازی ایران در موزه هنرهای ملی موجود ... از آغاز نیمه سده گـذشته باستان شناسان تعـداد زیادی ظروف سفالی و ..... علی آبادتهران است ، ولی با خاک قمشه (شهرضا) و باخاک مشهد تفاوت زیادی دارد.
منبع : hdaneshjoo.com